Dar ce este această libertate și unde să o găsim? Chiar dacă nu ți-ai dat seama, de când te-ai născut ai căutat această libertate prin tot ceea ce ai făcut sau gândit. Numai că ai căutat-o întotdeauna în locuri greșite. Te-ai autoamăgit în fiecare zi: „Mâine va fi altfel. Mâine va fi mai bine.” Dar nu a fost așa. Dar când vezi unde ai ajuns, îți dai seama că te afli în aceeași situație disperată. Nu s-a schimbat nimic altceva decât decorurile scenei. Rămâi în continuare în același teatru dărăpănat.

Cei mai mulți oameni se află în această situație întunecată de sclavie. Când unul dintre ei, obosit de tot ce se petrece, se trezește și, cu curaj și perseverență, se ridică deasupra condițiilor înrobitoare, devine un om liber. Ce crezi că se va întâmpla dacă le spune și altora despre descoperirea lui minunată? Ce crezi că se va petrece dacă le explică apropiaților lui faptul că deznădejdea derivă din iluziile lor, și că există o lume cu totul diferită?

Te asigur că nu îi vor aprecia mesajul! S-ar putea lansa în discuții savante, că ei știu deja ce este real. Sau s-ar putea să-l disprețuiască și să-l respingă, ajungând chiar să-l jignească sau să-l rănească, în unele cazuri chiar să-l ucidă, rămânând în disperarea lor ascunsă.

Poți să fii sigur de un singur lucru: există o cale de ieșire din această situație aparent fără scăpare. O vei găsi regăsindu-ți adevărata identitate. Este singura modalitate prin care tu ca ființă umană poți să scapi de suferința separării, izolării și singurătății.

Penru că nu știi și nu ești conștient cine ești de fapt, te comporți în general prostește, de multe ori nebunește și, uneori, criminal, moduri care ne sunt foarte caracteristice nouă ca presupuse persoane. Nu trebuie să depui efort pentru a deveni ceea ce ești. Trebuie doar să conștientizezi că ești mântuit, ești liber, ești iluminat (poți să-i spui oricum), prin perceperea binelui până acum neperceput, care este deja în tine, prin revenirea la ființa eternă în care rămâi, fără să realizezi că ai fost dintotdeauna aici.

Fiecare dintre noi suntem mult mai mult decât crezi. Nu este o laudă așa cum s-ar putea să-ți închipui, este adevărul pe care trebuie să-l conștientizezi. Aceasta este identiatea ta adevărată. Nu trebui să încerci să fii nimic; trebuie doar să-ți dai seama cine ești cu adevărat. Vrei să conștientizezi și să aplici această idee? Aplică următoarele:

  • Conștientizează că nu există nimic de care să-ți fie teamă!
  • Comportă-te față de alte persoane ca și cum ti-ai da seama de neputința lor de a-ți face vreun rău!
  • Nu reacționa la așa-numitele nenorociri, realizând incapaciatea lor de a te deranja!
  • Încearcă să simți, de fiecare dată când ești conștient de tine însuți, că ești cu adevărat bine!

Chiar dacă nu realizezi, acest proces este extraordinar. Dacă vei persevera pe această cale, într-o zi vei fi surprins, la un moment dat, de un gând surprinzător: „Sunt aici, stând degeaba, nefăcând nimic ineteresant, nimic pentru care să sper ceva, neavând alături pe nimeni cu care să vorbesc și nu sunt deprimat. Nu mă simt singur, nu încerc să fac nimic.”

Adu-ți aminte ce ți se petrecea cu puțin timp în urmă, într-o situție similară. Te-ai fi cutremurat la neant, la lipsa de stimulare exterioară. Acum situația s-a schimbat. Nu mai ești la mila acestor stări, ca o barcă fără cârmă în bătaia vânturilor. Poți să conștientizezi înșelătoria impresiilor negative. Poți rămâne în liniște în starea de neant. Aici trebuia să ajungi, aceasta e tot ce trebuie făcut.


Fragment din „Eliberarea de jocurile minții – ghid practic pentru iluminare” – Marius Mihai Lungu.


 

 

Distribuie articolul

Scris de

Lasă un răspuns