Sindromul Impostorului

“Un fenomen psihologic în care oamenii nu reușesc să-și integreze realizările.”

Dacă ați fost vreodată la o conferință pentru femei, la un curs de dezvoltare profesională sau la un eveniment de leadership pentru femei, nu veți avea nici o îndoială că se discută despre sindromul impostorului, ca fiind unul dintre motivele-cheie ale lipsei lor de încredere. Ideea că „mă simt ca o fraudă”, adesea nu este definită sau clarificată cu privire la ceea ce este de fapt și cum să o rezolvați.

Sindromul impostorului este un termen psihologic care se referă la un model de comportament în care oamenii se îndoiesc de realizările lor și au o teamă persistentă, adesea internalizată, de a fi expuși ca o fraudă. Nefiind o tulburare reală, termenul a fost inventat de psihologii clinicieni Pauline Clance și Suzanne Imes în 1978, când au descoperit că, în ciuda faptului că aveau dovezi externe adecvate de realizări, oamenii cu sindromul impostorului au rămas convinși că nu merită succesul pe care îl au.

Sursă imagine

Ei numesc succesul propriu ca fiind legat de noroc,

sincronizare bună și resping ce alții cred despre ei că sunt mai buni, mai inteligenți și mai competenți decât cred ei că sunt de fapt. Și, în timp ce da, cercetările timpurii ale psihologilor s-au axat pe femeile cu o înaltă performanță, sindromul s-a dovedit a afecta bărbații și femeile în număr aproximativ egal.

Cu toții suferim de asta. Cunosc că majoritatea oamenilor se luptă cu ea în fiecare zi. Managerii generali care conduc companii de miliarde de dolari. Vorbitori care au audiență cu miile. Oamenii puternici care se întreabă dacă ceea ce fac ei este suficient de bine sau dacă sunt pe punctul de a fi descoperiți că sunt impostori.

Și da, ne afectează în fiecare zi.

Știm cum merge. Obții promovarea la locul de muncă, iar mintea narativă probabil îți va spune că te-au ales doar pentru că nu aveau alte opțiuni, etc. Afacerea ta este o mare victorie și îți spui că a fost o șansă foarte mare ca clientul să te găsească. Sunteți pregătiți să faceți o prezentare și vă gândiți în secret că sunteți pe punctul de a fi descoperiți pentru cât de fără speranță sunteți într-adevăr. Sau vă aflați într-o întâlnire importantă și știți doar că șeful va pleca în orice moment, vă va atinge pe umăr și vă va spune că în cele din urmă și-au dat seama că într-adevăr nu sunteți calificat pentru această slujbă (chiar dacă sunteți cea mai experimentată persoană din cameră). Poate fi complet deranjant.

Știm din cercetare că sindromul impostorului este,

în mare, o reacție la anumite circumstanțe sau situații. Așadar, în timp ce s-ar putea să vă simțiți pe deplin încrezător într-un grup de oameni, abordarea de care aveți parte într-un grup diferit ar putea să vă anuleze complet. Sau ai putea fi bine la locul de muncă, dar trebuie să vorbești la școala locală? Uită de asta. O tendință spre perfecționism, teama de eșec, subminarea continuă a realizărilor, toate aceste sunt indicatori cum că ați putea fi predispuși la sindromul impostorului, provocând stres, anxietate, încredere scăzută în sine, rușine și, în unele cazuri, chiar depresie.

Poate că cea mai limitativă parte a sindromului impostor este aceea că ne poate reduce curajul de a merge după noi oportunități, de a explora zone potențiale de interes și de a ne remarca acolo într-un mod semnificativ.

Când lucrez cu femeile care experimentează acest sindrom, există o serie de lucruri pe care le sugerez, astfel încât să le ajute în mod semnificativ să avanseze și să se ocupe de sentimentele lor frauduloase: exprimându-și temerile în coaching, cu un mentor sau un grup de prieteni unde se simt în siguranță. Acest lucru ajută la normalizarea sentimentelor și le asigură că nu sunt singure: scriind liste ale realizărilor, aptitudinilor și succeselor lor pentru a demonstra că au într-adevăr valoare reală pe care o pot împărtăși în lume.

Având un sistem de sprijin foarte puternic și obținerea unui feedback continuu prin care să-și valideze eforturile și rezultatele este important pentru oricine, contribuind la îmbunătățirea nivelului de încredere.

Sursă imagine

La sfârșitul zilei,

amintiți-vă: Sunteți aici pentru un motiv! În această slujbă, afacere, viața ta, ești demn, meriți. Ești mai bun(ă) decât crezi tu că ești. Ești mai deștept(deșteaptă) decât crezi tu că ești. Știi mai mult decât îți dai credit. Să reții asta. Amintește-ți cât de des posibil, de câte ori e nevoie.


Sursa articolului: Psychology Today


 

Distribuie articolul

Scris de

Lasă un răspuns