Probabil că ești foarte chibzuit când e vorba de bani, dar mult mai nesăbuit la capitolul atenție.
Pe termen lung, felul în care îți cheltuiești atenția îți afectează mult mai profund viața decât modul în care îți cheltuiești banii. Atenția este cea mai tare valută pe care o ai la dispoziție. Dacă o irosești, viața îți devine un uriaș cont descoperit. Dacă o investești în lucruri pe care le prețuiești, dobânda îți va fi calea spre apogeu.
– În mintea mea se bat în permanență doi câini. Unul este înțelept și frumos, celălalt, urât și turbat. Care va câștiga? l-a întrebat un tânăr războinic pe vraciul tribului.
– Cel înțelept și frumos, i-a spus vraciul.
– De unde știi? a întrebat războinicul.
– Pentru că pe el îl hrănești, a răspuns bătrânul.
Imaginează-ți că în tine există doi avocați:
unul pledează pentru posibilitățile pe care le ai și te îndeamnă să-ți atingi obiectivele. Celălalt îți arată limitele și îți demonstrează de ce nu meriți să ai ceea ce dorești. Care va câștiga? Cel pe care-l plătești cel mai bine. Plata nu se face însă cu bani, ci cu atenție.
Atenția este energie. Indiferent cu ce o hrănești, se va dezvolta. Atenția e intenție. Tot ceea ce gândești sau lucrurile despre care discuți te vor ajuta să creezi. Când acorzi atenție lucrurilor care vrei să se întâmple le crești șansele de apariție; aceeași dinamică se aplică și celor pe care nu le dorești. Pe un drum de țară de lângă casa mea cineva pusese un anunț uriaș scris cu litere roșii: „Cine mi-a lovit câinele să reducă viteza.“ Anunțul a rămas acolo cam un an și apoi a fost înlocuit de un altul „Cine mi-a lovit copilul să reducă viteza.“
Orice gând este o rugăciune, iar grija este o rugăciune inversă.
Atrăgând atenția asupra nenorocirilor, crești probabilitatea ca ele să se întâmple. Dacă știi unde e problema, mobilizează-ți toată energia pentru a o rezolva. Iar probleme înseamnă totceea ce vezi când nu acorzi destulă atenție obiectivului ales. Pentru a te ruga cu folos, concentrează-te asupra rezultatului final și nu-ți tăia craca de sub picioare lăsându-te hipnotizat de problemă. Lasă-te fascinat de rezolvarea ei.
Secretul geniului e concentrarea. Dacă îți poți concentra toată atenția asupra unui subiect sau proiect, acesta ți se va dezvălui în întregime. George Washington Carver a descoperit trei sute douăzeci și cinci de utilizări pentru arahide și o sută pentru cartoful dulce. Marile genii sunt oameni care se concentrează extraordinar. Mulți dintre ei au fost considerați excentrici sau nebuni pentru că au lăsat deoparte preocupările lumești de dragul muzicii, artei, arhitecturii, teatrului sau scrisului. Acești oameni schimbă însă lumea, în timp ce cei cu atenția împrăștiată se luptă cu o viață mediocră.
Geniile nu-și irosesc mintea luându-se după mase, ci conduc masele.
Observă ce se întâmplă când îți îndrepți atenția într-o direcție oarecare. Citește titlurile ziarelor de scandal când stai la coadă la supermarket; amintește-ți de accidentul pe care l-ai avut; sau începe să bârfești și într-o clipă gândurile și cuvintele își găsesc ecou în conștiința ta. Zăbovește ceva mai mult asupra acestor lucruri și ele vor deveni realitate, întregită apoi de acordul celor din jur și de fapte care s-o confirme. Astfel te vei simți frustrat, vei atrage experiențe similare, va fi din ce în ce mai rău și te vei întreba de ce s-a ales praful de viața ta.
Observă apoi ce se întâmplă când te concentrezi asupra unor lucruri care-ți dau satisfacții. Citește biografia unei personalități pe care o admiri, intră într-o expoziție și dă frâu liber impulsului creator, petrece o după-amiază pe plajă sau spune-i persoanei iubite cât o apreciezi. Îți vei da seama că te simți excelent și că atragi oameni și întâmplări care te ajută și te stimulează. Și toate acestea pentru că ți-ai îndreptat gândurile într-o anumită direcție. Trăim într-un univers de infinite realități posibile. În fiecare clipă poți avea acces la orice realitate asupra căreia îți concentrezi atenția. Prieteni, mergeți acolo unde vreți, nu acolo unde sunteți târâți.