Motto: “Singurul lucru pe care nu-ți poți permite să-l amâni este bucuria.”


Când ești în compania unui astfel de om sau după ce pleci,

te simți secătuit, golit sau deprimat. Acești oameni sunt practic nesătui atât material, cât și emoțional. Indiferent câtă atenție, timp sau bani le dai, mai vor încă ceva în plus. Dacă încerci să-i faci să se simtă bine, se opun și se cramponează de problemele lor. Nu sunt în stare să se bucure, să iubească, să fie binedispuși și atunci caută sprijin la cei din jur. Uneori dau impresia că sunt veseli sau chiar optimiști, dar, sub această aparență, câmpul lor de forță acționează ca hârtia de prins muște.

Actrița comică Elayne Boosler avertizează: „Feriți-vă de toți cei care spun «am atâta dragoste de oferit și nu am cui», pentru că asta se traduce prin «din punct de vedere emoțional sunt ca o gaură neagră și dacă mă lași, o să-ți sug ultima picătură de energie».“

Acești oameni seamănă cu un aspirator uriaș care înghite tot ce întâlnește.

Stai deoparte dacă nu vrei să dispari. Dacă vrei să fii Iisus Mântuitorul, vei sfârși ca Iona cel înghițit de balenă.
Singurul dar pe care i-l poți face unui astfel de energofag este să-l determini să recunoască faptul că este și el om ca toți oamenii, capabil, și că nu se află în cea mai disperată situație. Iar acest lucru nu-l poți face prin cuvinte, ci prin atitudine și acțiune. Ajută-l să stea pe propriile-i picioare și să trăiască folosindu-și energia și nu neputința. Nu ajuți un alcoolic cumpărându-i băutură și un drogat dându-i droguri. E nevoie de altceva și de cineva cu un orizont mai larg decât al lui. Dacă devine umil, amintește-i că e puternic. Poate învăța din ceea ce vede în jur, iar Universul îl invită să își descopere forța interioară.

Nu-l priva de lecția pe care o poate primi și nu te lăsa prins în mrejele lui.

Dacă te afli o perioadă de timp în prezența unui asemenea om, încearcă în primul rând să te simți bine, indiferent ce spune sau face el. Și nu-ți sacrifica fericirea pentru indispoziția lui. Nimeni nu vrea să fie energofag și nimeni nu e așa din naștere. Vampirismul este un comportament dobândit, resuscitat mereu de cei care-l practică. Când astfel de oameni își dau seama că prin comportamentul lor nu obțin ceea ce-și doresc, vor căuta alte metode și le vor găsi. Își vor descoperi resursele de energie, dar trebuie să fim atenți și mereu în alertă în preajma lor. Dacă credem în forțele noastre vom rămâne intacți.


“Viața ca o țeapă” – Mic tratat antiratare – Alan H. Cohen


 

Distribuie articolul

Scris de

Lasă un răspuns