Iată semnele pe care le puteți avea:
- Unii oameni sunt speriați de fericire și de bucurie.
- Acest lucru nu înseamnă că sunt triști mereu, dar evită activitățile și evenimentele sociale pe care le consideră distractive.
- Este de obicei un mecanism de apărare care provine din traume sau conflicte.
- Terapia poate ajuta oamenii să lucreze prin trecutul lor și să privească spre viitor fără frică.
Știi acel sentiment când ceva pare prea bun pentru a fi adevărat,
-când se pare că foarte multe lucruri s-au întâmplat în favoarea ta recent, deci este suspect? Unii oameni nu pot să treacă peste acest sentiment, iar norocul lor are o întorsătură sinistră în mintea lor. Oamenii care au o aversiune irațională de a fi fericiți suferă de ceva numit „cherofobie”. Aceasta provine din cuvântul grecesc „chairo”, adică „mă bucur”. În principiu înseamnă că le este frică să participe la orice distractiv.
Nu activitățile sunt înfricoșătoare, ci este despre teama că dacă îți dai drumul, și ești fericit și lipsit de griji, atunci se va întâmpla ceva teribil. Cherofobia nu este larg utilizată sau bine definită și nu se află în ultima ediție a Manualului de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5), care este principala resursă pentru diagnosticarea condițiilor de sănătate mintală. Dar, potrivit Healthline, unii experți medicali clasifică cherofobia ca o formă de anxietate.
Cei care au cherofobie probabil că nu sunt triști mereu,
însă evită pur și simplu evenimente și activități care să le aducă fericire. Unele simptome ale tulburării, conform Healthline, sunt:
- Anxietate atunci când ești invitat la o adunare socială.
- Treci pe lângă oportunități care ar putea duce la schimbări pozitive ale vieții din cauza fricii că se va întâmpla ceva rău.
- Refuzul de a participa la activități „distractive”.
- Când gândești că dacă ești fericirit înseamnă că se va întâmpla ceva rău.
- Când crezi că fericirea te face o persoană rea sau mai rea.
- Atunci când crezi că arătând fericirea este rău pentru tine sau pentru prieteni sau familie.
- Gândul că încercarea de a fi fericit(ă) este o pierdere de timp și efort.
Într-un articol publicat pe pagina Psihologie Astăzi, psihiatrul Carrie Barron discută câteva motive posibile pentru persoanele care dezvoltă cherofobia sau „hedonofobia”, care este definită ca teama de plăcere. „Există atât de multe vorbe despre căutarea fericirii în aceste zile”, a scris ea. „Ar putea părea neobișnuit ca cineva să se teamă de această emoție pozitivă. Dacă se datorează unei legături de fericire / pedeapsă în copilărie, atunci cherofobia ar putea fi mai frecventă decât ne gândim”.
De exemplu, ar putea rezulta din teama unui conflict cu un iubit sau dintr-o experiență proastă pe care o asociați unui anumit eveniment. Dacă ești obișnuit cu idee că ceva rău se întâmplă imediat după un eveniment fericit, s-ar putea să te opui să mai faci acest lucru din nou.
„Dacă ai aversiuni față de plăcere,
poate fi pentru că undeva de-a lungul drumului, mânia, pedeapsa, umilința sau furtul – a ceva ce ai meritat și ți-a fost luat de catre cineva – ți-a ucis bucuria”, a adăugat Barron. „Acum îți este frică să simți din nou pentru că ceva cu brutalitate se poate manifesta iar.”
Într-un interviu cu site-ul de știri Metro News, bloggerul Stephanie Yeboah a descris cum este să trăiești cu cherofobie. „În cele din urmă, este un sentiment de deznădejde totală, ceea ce duce la senzația de anxietate sau de teama de a participa sau a face lucruri active, care promovează fericirea, deoarece simți că nu va dura”, a spus ea.
„Frica de fericire nu înseamnă neapărat că trăim în tristețe. În cazul meu, cherofobia mea a fost exacerbată / declanșată de evenimente traumatice. Chiar și lucruri cum ar fi celebrarea unei campanii câștigătoare, încheierea unei sarcini dificile sau câștigarea unui client mă făceau să mă simt neliniștită”.
Tratarea cherofobiei poate fi uneori confundată
cu tratarea sentimentelor de depresie, ceea ce nu este în special de ajutor. „Nu sunt prea multe lucruri de făcut, deoarece nu există multe resurse specifice pentru cherofobie, așa că mă împac cu ea și încerc să nu mă gândesc acolo unde este posibil”. Barron a spus că un loc bun de început este săparea în trecutul tău, astfel încât să poți încerca și învăța să ai o toleranță pentru pierderea timpului, distracția și fericirea, fără să te temi de consecințe negative.
În special, ea a spus că tratamente precum psihoterapia orientată spre înțelegere și terapia comportamentală cognitivă sunt utile pentru înțelegerea cauzelor și pentru desființarea asociațiilor negative pe care oamenii le au între plăcere și durere. În cele din urmă, abordarea cherofobiei este schimbarea felului de a gândi. Dacă crezi că ai asemenea stări, ele sunt probabil un mecanism de apărare, care a fost construit din cauza unui conflict sau a unui traumatism trecut.
Va dura ceva timp pentru a-ți rezolva problemele, dar cu tratament, se poate depăși, te poți bucura de fericire și poți începece să trăiești ancorat în momentul prezent.