Există un secret la baza unui sistem imunitar puternic și complex la altruiști?
Mulți încă nu înțeleg clar conceptul de fericire intrinsecă. De multe ori, fericirea este o stare instabilă și poate să dispară fără preaviz.
Este adevărat că fericirea nu este o stare statică, la fel cum natura are văi, munți și dealuri. Fluctuațiile fac parte din viața însăși, dar acestea se raportează la o linie de bază sau la un fundal psihologic sau spiritual în cazul nostru, ca oameni.
Experiența autoarei (Carmen Todor – medic psihiatru, coach NLP, trainer și manager afaceri) arată că cele trei ingrediente ale fericirii stabile și durabile sunt acestea:
1. Foarte multe CONVINGERI pozitive cu privire la propria persoană
Gândurile și sentimentele pe care le avem despre noi înșine sunt adesea înrădăcinate în subconștientul nostru, ceea ce le face greu de identificat și schimbat. Cu toate acestea, este important să avem o percepție pozitivă asupra noastră și să ne simțim capabili, valoroși și competenți pentru a fi constructivi, creativi și echilibrați în viața noastră. Acest lucru poate fi dificil, dar prin curățarea subconștientului nostru putem ajunge la această percepție pozitivă despre noi înșine.
2. EUDAIMONIA – magic si spectaculos!
Fericirea poate fi de două feluri: „hedonică” sau „eudaimonică”. În general, fericirea hedonică implică o stare de bine sau de plăcere centrată pe sine, adesea legată de auto-recompensă, în timp ce fericirea eudaimonică se referă la satisfacția și plăcerea obținute prin realizarea scopurilor nobile și mai mari, cum ar fi dezvoltarea spirituală sau îndeplinirea unor fapte bune.
Recent, o echipă formată din psihiatri, psihologi și imunologi a efectuat un studiu pentru a vedea dacă există diferențe la nivel molecular între persoanele care trăiesc o viață hedonică sau una eudaimonică. Ei au măsurat capacitatea de apărare a organismului, prin studierea exprimării genelor leucocitare (celulele de apărare din sânge), una dintre cele mai sensibile și reactive zone ale biologiei. Rezultatele studiului arată că persoanele care trăiesc o viață eudaimonică au o activare mai puternică a genei responsabile de producerea proteinei antiinflamatorii, ceea ce sugerează o capacitate mai mare de a face față stresului și de a-și menține sănătatea.
În prima fază a cercetării, s-au ales subiecți „hedoniști” și „eudaimonici”
care, subiectiv, au declarat aceeași nivel de bine și mulțumire. Cu toate acestea, s-a constatat că „hedoniștii” au o expresie genetică care îi predispune la inflamații și o capacitate scăzută de sinteză a anticorpilor în comparație cu „eudaimonicii”.
Cu alte cuvinte, deși subiecții ar putea să nu simtă o diferență la nivel conștient, biologia ne arată că natura protejează mai bine persoanele altruiste, empate, compasive sau spirituale.
„Putem să ne facem fericiți prin plăceri simple, dar aceste ‘calorii goale’ nu ne ajută să ne dezvoltăm capacitatea de conștientizare sau capacitățile și funcțiile biologice. La nivel celular, se pare că trupurile noastre răspund mai bine la un tip special de stare de bine, unul bazat pe sentimentul interconectării și al unei existențe cu scop” – afirmă prof. Barbara L. Fredrickson, coordonatoarea studiului.
Deci, nu ar trebui să ne concentrăm doar pe plăcerile noastre personale și egoiste. Starea noastră de bine și faptul de a face bine sunt strâns legate și, atunci când sunt combinate, ne pot ajuta să obținem o fericire care durează în timp.
3. Acest aspect se referă la obținerea de rezultate,
ceea ce poate fi considerat similar cu procesul de învățare și dezvoltare continuă. Este dificil să obții fericire durabilă fără a avea sentimentul că evoluezi, crești, te perfecționezi și fără a obiectiva acest progres prin atingerea unor rezultate. Nu este vorba doar de progresul social, profesional sau în relații, ci și de autocunoaștere și dezvoltare personală/spirituală.
Este important să-ți reamintești că cel mai bun prieten și singura persoană de care ești obligat să te ocupi, oriunde și oricând, ești TU însuți.